MÍSZ
(www.misz.hu)

  Nyílzápor
(www.nyilzapor.hu)

  Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
(www.opusztaszer.hu)

  Csongrád Megyei Önkormányzat
(www.csongrad-megye.hu)

  LES Íjászüzlet
(www.ijaszuzlet.hu)


Videók megtekintése

 

A CSONGRÁD MEGYEI KÖZGYŰLÉS SAJTÓSZOLGÁLATA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

. H-6741 Szeged, Rákóczi tér 1. . Telefon: +36 62/561-613 . Fax: +36 62/420-080

E-mail: sajto@csongrad-megye.hu . www.csongrad-megye.hu

Íjásztalálkozó és Nyílzápor immár harmadszor Ópusztaszeren

A világ legnagyobb és legerősebb visszacsapó íja egy helyen

Idén immár harmadik alkalommal és nemzetközi kitekintéssel rendezi meg a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Íjász Szövetség az Íjásztalálkozót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2009. július 4-5-én. Tavaly hat és félezren voltak kíváncsiak a rendezvényre, az idei Nyílzápor keretében pedig a tervek szerint 2000 íjász lő majd együtt, egyszerre. A sajtótájékoztatón a világ legerősebb íja mellett bemutatták a világ legnagyobb visszacsapó íját is, amely 4,2 méter hosszú, és a felajzásához is legalább 4 emberre van szükség. A júliusi találkozón közreműködik majd Kassai Lajos 10 saját lóval és harcosaival - ezeket a lovakat eddig csak Kaposmérőn a Kassai-völgyben lehetett együtt megcsodálni

"Minden eddiginél komolyabb erőfeszítésekkel készülünk a III. Íjásztalálkozóra, amely remélhetőleg a tavalyi 1500 íjásznál és 6500 látogatónál is több vendéget vonz idén az Emlékparkba" - mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Mint fogalmazott: annál is inkább így van ez, mert az első országgyűlésnek helyet adó Ópusztaszer, és "lovas nemzet" lévén az íjászat is nemzeti kincsünk, olyan kincsünk, amelyet óvni, őrizni kell, azért, hogy unokáink is megcsodálhassák és tanulhassanak általa. Hozzátette: az idei Íjásztalálkozóra várnak íjászokat Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is, valamint Németországból, Lengyelországból, Angliából, Iránból, Koreából és Bulgáriából. Az eseményen 15-20 ezer vendégre számítanak.

"Az íjászatot néhány szóban kategóriába sorolni, egyszerűen definiálni nem lehet" - ezt már Faragó Csaba a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja mondta. Kifejtette: a modern kori íjászat lehet kőkemény versenysport, természethez kötődő szabadidős tevékenység, a koncentrációt fejlesztő kikapcsolódás, és "íjász nemzet" lévén, nekünk, magyaroknak történelmünk egy meghatározó időszakát felelevenítő, hagyományait ápoló, megőrző, gyermekeinknek azt továbbadó hagyományőrző tevékenység alapja.

A szervezők a rendezvénnyel egyrészt Árpád vezérre és a pozsonyi csatára szeretnének méltó módon emlékezni. Vánky Sebastian, a szervezet elnöke hozzátette, a tiszteletadás mellett céljuk az is, hogy a Magyar Íjász Szövetség betekintést engedjen az általa működtetett összesen 7 szakágba és a versenyrendszerekbe, illetve, hogy bemutassa azt a szervezeti és szakmai hátteret, amit minden íjász számára, egyedüli hivatalos érdekképviseletként és országos szervezetként kínál. Az íjászszervezet elnöke arról is beszélt, hogy a Szövetség kiemelt rendezvényévé vált mostanra az Íjásztalálkozó, amely egyben elindítója lehet annak, hogy az íjászat nemzeti sporttá váljon.

Magyar Attila, a Hagyományőrző- és Szabadidő Szakmai Képviselet elnöke pedig arról beszélt, hogy az Íjásztalálkozó rendezvényben a sport és a hagyományőrzés, mint két különböző, de gyökereiben azonos vonal találkozik, és remélhetőleg egyesülve, egymást kiegészítve, egy közösen kialakított irányba halad tovább. Hozzátette: természetesen az esemény arra is alkalmas, hogy a kívülálló érdeklődők minél szélesebb betekintést nyerhessenek az íjászat jelenleg hazánkban űzött minden változatába. Mint fogalmazott: a világon egyedülálló az, hogy minden meghatározó íjászati mód egy szövetségbe tömörülve, egymást segítve, egymás mellett, együtt működik.

A szervezők a III. Íjásztalálkozó programjai közül kiemelték a hagyományőrző magyar íjászok összefogását jelképező Nyílzáport, amelyen várhatóan több mint 2000 íjász lő együtt, egyszerre nomád íjakkal, és a rekordlövés kísérleteket a világ legerősebb és a legnagyobb visszacsapó íjával. Előbbi 110 fontos, azaz ekkora súlyt kell vállból kihúznia annak, aki ezzel lőni akar (összehasonlításként: egy átlagos vadász íj kb. 80 fontos). Utóbbi pedig 4,2 méter hosszú, és eddig még csak meg sem próbált lőni vele senki.

Megemlítették az íjászbemutatók versenyét és általánosságban a bemutató jellegű megmérettetéseket, amelyek során íjászok és nem íjászok is betekintést nyerhetnek a különböző versenyrendszerekbe, természetesen versenykörülmények között; illetve a magyar íjasmesterek remekeit, amelyek tulajdonképpen egy helyzetképet adnak a honi íjkészítők termékeiről, az általuk képviselt irányokról.

A 2009. július 4-5-i programok közül külön kiemelték még a nemzetközi pálya íjászversenyt, már csak azért is, mert a Nemzetközi Íjász Szövetség (FITA) élénken érdeklődik az "íjásznap", mint egyedülálló kezdeményezés iránt. Ez pedig lehetőséget nyújthat a külföldi pálya versenyíjászok bevonására is. Bemutatkozik a futásíjász verseny, mint a legfiatalabb, de dinamikusan fejlődő versenyzési ág, valamint a történelmi életmódot rekonstruálja a X. századi magyar jurtafalu. A rendezvényen közreműködik Kassai Lajos 10 saját lóval és harcosaival - ezeket a lovakat eddig csak Kaposmérőn a Kassai-völgyben lehetett együtt megcsodálni.

Szeged, 2009. április 22.

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata